3D-tulostettu rintakuva – työkaluina Peel3 skanneri ja SOLIDWORKS

3D Printed sculpture - scanned with Peel 3D scanner

Kun luotettu tietotekniikkateknikkomme Henri Pill oli lähdössä yrityksestämme, halusimme antaa hänelle uniikin läksiäislahjan.

Olimme kaikki yhtä mieltä siitä, että 3D-tulostettu rintakuva hänestä olisi täydellinen muisto yrityksestämme.

Haluamamme rintakuva (digitaalinen kaksonen) oli vaikea toteuttaa pelkästään 3D-suunnittelua ja 3D-tulostinta hyödyntämällä. Tarvitsimme jotain uutta ja mullistavaa, ja onneksi olimme juuri lisänneet 3D-skannerit valikoimaamme.

Skannerimme

Peel 3d skannerit ovat Creaformin toimittamia skannereita. Ne ovat helppokäyttöisiä ja niissä on oma skannausohjelmisto mukana. Ne ovat myös edullisia ja sopivat erinomaisesti tuotekehitykseen ja käänteiseen suunnitteluun – digitaalisten kaksosten luomisen lisäksi.

Kansainvälistä yhteistyötä

Päädyimme käyttämään Peel 2 versiota, koska Henri on todellakin suurempi kuin 0,5 metriä. Tämä skanneri oli tuolloin toimistossamme Norjassa – ja Henri oli Virossa. Lähetimme skannerin Viroon, ja 30 minuutin ohjeistuksen jälkeen toinen työntekijämme Virossa (joka ei ollut koskaan ennen koskenut skanneriin) oli valmis skannaamaan Henrin.

Kun skannaus oli valmis, raakadata ilmestyi Peel 3D -skannausohjelmistoon, joka toimitetaan kaikkien Peel-skannereiden mukana. Peel 3D:n avulla malliin tehtiin hienosäätöjä esim. poistamalla piikkejä ja reikiä sekä tekemällä muita pieniä muutoksia. Lopulta meillä oli valmis malli, joka oli valmis seuraavaa vaihetta varten.

Mallin tuominen SOLIDWORKSiin

Peel 3D -skannausohjelmistosta voi valita useita eri tiedostomuotoja ja päätimme exportata verkkotiedoston OBJ-tiedostona, jotta väritiedot säilyisivät.

Tämän jälkeen toimme tiedoston SOLIDWORKS-ohjelmaan ja käytimme sitä viitteenä mallintaessamme rintakuvalle jalustan.

Kun olimme tyytyväisiä jalustan ulkonäköön, tallensimme tiedoston.

Valmiina 3D-tulostamaan

Exporttasimme mallin ulos SOLIDWORKSista jälleen OBJ-tiedostona. Koska tiedostoa oli valmisteltava vielä hieman ennen tulostusta avasimme sen 3D Sprint -nimisessä ohjelmistossa (3D Systemsin toimittama) ja jatkoimme kuvioiden leikkaamista ja suuntaamista.

Tulostus ja jälkikäsittely

Kun olimme tyytyväisiä malliin, oli aika tulostaa se. Päätimme tulostaa rintakuvan 3D Systemsin ProJet CJP 660 Pro -tulostimella, joka on 3D Systemsin valmistama tulostin. Tulostimessa käytetään ColorJet Printing (CJP) -tekniikkaa, joka mahdollistaa täysväritulostuksen. Otimme yhteyttä Anders Bo Raahede Christianseniin IBA Nexttechissä, joka auttoi meitä tulostuksen valmistamisessa. Yhteistyökumppanimme IBA Nexttech on 3D-tulostuksen osaamiskeskus, joka sijaitsee Koldingissa, Tanskassa.

 

3d printed part in  3D Systems ProJet CJP 660 Pro

 

 

Lopputulos oli mahtava

Hetkessä olimme luoneet Henrille täydellisen muiston kotiin vietäväksi.

Henri with figure