Markforgedin Mark Two 3D-tulostin Tampereen Teknillisen Yliopiston käyttöön

PLM Group ja Tampereen Teknillinen Yliopisto ovat laajentaneet yhteistyötään. TTY:n tutkimuskeskus TUTLabiin toimitettiin huhtikuussa 2017 Markforgedin Mark Two 3D-tulostin, ja molemmat osapuolet ovat hyvin innoissaan yhteistyöstä. Yliopistolla on ennestään PLM Groupin kautta SOLIDWORKS-ohjelmistot käytössä.

TUTLabin ja PLM Groupin yhteistyö alkoi Helsingissä 29. – 30.3.2017 järjestetyillä Advanced Engineering -messuilla. PLM Group oli messuilla esittelemässä muun muassa Markforgedin Mark Two -tulostinta, ja Suomen PLM Groupin lisäksi osastolla oli Ruotsista 3D-tulostuksen asiantuntija Christoffer Wester. TUTLabin edustaja Jussi Viljanen vieraili PLM Groupin osastolla juuri kyseisen 3D-tulostimen takia.

”Perehdyimme TUTLabissa vuodenvaihteessa Markforgedin tyyppisiin 3D-tulostimiin. TUTLabin johtaja, materiaalitekniikan professori Jyrki Vuorinen teki globaalin kartoituksen tämän hintaisista ja -kokoisista komposiittitulostimista. Kartoituksen tuloksena Markforgedin Mark Two oli ainoa markkinoilla oleva meidän ympäristöön sopiva laite. Samoihin aikoihin eräs opiskelijamme vinkkasi meille kyseisestä 3D-tulostimesta ja PLM Groupista. Selvitimme, että PLM Group esittelee laitetta messuilla maaliskuussa ja lähdimme messuille,” kertoo Jussi Viljanen, TUTLabin edustaja.

”Tapasimme Jussin messuilla. Messut kestivät kaksi päivää – ensimmäisenä päivänä Jussi tuli käymään osastollamme ja esittelin hänelle Markforgedin Mark Two -tulostinta, ja toisena päivänä tehtiin samanlaisesta tulostimesta kaupat. Tulostin toimitettiin yliopiston tiloihin kolmen viikon kuluttua messuista, ja kävin Tampereella 20.4.2017 asentamassa tulostimen sekä pitämässä lyhyen laiteperehdytyksen,” kertoo Christoffer tapahtumien kulusta.

TUTLabin pääasiallinen asiakasryhmä on TTY:n opiskelijat, tutkijat ja henkilökunta. Yleisölle avoimia päiviä on muutama kuukaudessa, ja ne houkuttavat paljon vierailijoita. ”Markforgedin tulostin on otettu meillä vastaan suurella mielenkiinnolla. Yhteistyömme PLM Groupin kanssa on vasta alkanut, ja olemme vasta hiljattain saaneet tulostimen. Olemme pilotoineet pieniä juttuja, ja tällä hetkellä odotamme asiakascaseja. Olemme toimineet laboratoriona alle vuoden, ja 3D-tulostintemme pääkäyttäjät ovat opiskelijoita, jotka haluavat halvalla hyvää. Voimme laajentaa toimintaamme oikeisiin tuotteisiin, joita ei tarvitsisi valmistaa uudestaan muualla. Teemme prototyypit kevyemmillä tulostimilla, ja sitten valmiin tuotteen Markforgedilla,” kertoo Jussi.

Yliopistoyhteistyöllä uusia mahdollisuuksia

Yhteistyö yliopistojen kanssa tarjoaa uusia mahdollisuuksia PLM Groupin kaltaiselle yritykselle. PLM Groupin tuotetarjontaan kuuluvat 3D-tulostinten lisäksi ohjelmistopalvelut. PLM Group on SOLIDWORKSin suurin jälleenmyyjä Pohjoismaissa ja Baltiassa, ja myös TTY hyödyntää PLM Groupin tarjoamia ohjelmistoratkaisuja. SOLIDWORKSia käyttää maailmanlaajuisesti 3,3 miljoonaa insinööriä, ja 3D-tulostus on voimakkaassa kasvussa valmistavan teollisuuden saralla.

”On suorastaan mahtavaa, että saamme esitellä tarjoamaamme uutta teknologiaa. Suomi on meille vielä suhteellisen uusi alue 3D-tulostinten saralla, joten yhteistyö TUTLabin kanssa on hyvä askel oikeaan suuntaan. Keskustelemme parhaillaan myös muiden yliopistojen kanssa yhteistyöstä,” jatkaa Christoffer.

Juuso Jalava, PLM Group Suomen Country Sales Manager, näkee uudessa yhteistyössä paljon potentiaalia. ”Laitetoimittajan roolissa me tietenkin olemme iloisia, että edustamamme tuote saa näkyvyyttä ja että sen monipuolisuutta pystytään demonstroimaan TUTLabin kaltaisessa tutkimuskeskuksessa. Tuotevalikoimaamme kuuluvat useat eri AM-valmistusta tukevat ratkaisut, ja Markforgedin 3D-tulostin on hyvä esimerkki tarjoomastamme. SOLIDWORKS-jälleenmyyjänä puolestaan haluamme korostaa ohjelmistoratkaisujen monipuolisuutta. 3D-tulostus laskee suunnittelun ja tuotannon kustannuksia, kun ensimmäinen prototyyppi ja pienet tuote-erät voidaan tulostaa omalla työpöydällä ja nähdä, miten suunniteltu tuote toimii käytännössä. Teknillisissä yliopistoissa koulutetaan tulevaisuuden suunnittelijoita, ja haluamme tuoda ratkaisumme heidän luokseen jo heti opiskelun alkumetreillä, jotta he oppivat lisää teknologiasta ja AM-valmistuksen mahdollisuuksista.”

”TUTLabin kanssa yhteistyö on sujunut loistavasti, ja Jussin kanssa kommunikointi on sujunut mainiosti. Meidät otettiin hyvin vastaan Tampereen Teknillisessä Yliopistossa, ja omasta puolestani toivon, että yhteistyö tulee jatkumaan yhtä lämpimänä. TUTLabin kautta 3D-tulostimemme pääsee hyvin esille”, päättää Christoffer.

 

Yhteystiedot:

christoffer-wester
Christoffer Wester
Business Development Manager, Additive Manufacturing
christoffer.wester@plmgroup.se

 

 

 

Juuso_square
Juuso Jalava
Country Sales Manager
juuso.jalava@plmgroup.fi
tel. 0207 809 577