Farmdroid robot on a field. Developed using Markforged 3D printers

FarmDroid

Vuonna 2018 tanskalaiset veljekset Jens ja Kristian Warming perustivat yhdessä robottiasiantuntija Esben Østergaardin kanssa FarmDroid yrityksen, jonka missiona on kehittää innovaatioita maatalouteen. He ovat kehittäneet FarmDroid FD20 peltorobotin, joka auttaa maanviljelijöitä ja kasvinviljelijöitä vähentämään kylvö- ja kitkentäkustannuksia. Peltorobotti on merkittävä keksintö maataloudelle. 

FarmDroid FD20 on autonominen kevyt peltorobotti, joka automatisoi kylvön ja rikkaruohojen poiston viljelymailla. Aurinkokennopaneelit pitävät toiminnan CO2-neutraalina ja luonnonmukaisena. Tämä tarkoittaa, että maaperää viljellään luonnonmukaisesti, CO2-neutraalisti ja ilman riskiä, että raskas kalusto aiheuttaisi rakenteellisia vaurioita.

Kehitystyö on kallista pienelle yritykselle

Startup-yrityksen käynnistämisestä sen täyteen potentiaaliin siirtymisessä voi olla haasteita, varsinkin silloin, kun valmistetaan monimutkaista ratkaisua rajoitetulla, mutta kasvavalla kappalemäärällä, eli niin sanottua 0-sarjatuotantoa. Koska ruiskuvaluprosessi on kallista, sen läpimenoaika on pitkä ja joustavuutta tai tilaa suunnittelumuutoksille ei juuri ole, kehitys- ja käynnistysprosessit voivat olla pienelle yritykselle tuskallisia.

Yhä useammat yritykset ymmärtävät nyt, että ruiskuvaluun siirtymistä voidaan helpottaa koevedoksilla ennen kalliiden inserttien tilaamista. Kun testitulostus voidaan tehdä materiaalilla, joka on lähellä sarjatuotannossa käytettävää materiaalia, siirrytään sujuvammin ja paremman tiedon varassa prototyypityksestä tuotantoon ja varaosiin.

”Lisäksi joissakin FarmDroidin osissa on todella monimutkaisia muotoja, joita on vaikea valmistaa muilla tekniikoilla, kuten kylvötoiminnon osissa”, sanoo FarmDroidin toimitusjohtaja René Jannick Jørgensen.

3D-tulostus oli ratkaisu ongelmiin

Arvioituaan useita 3D-tulostustekniikoita FarmDroid valitsi Markforgedin ja heidän hiilikuitukomposiittimateriaalinsa Onyxin. Lyhyessä ajassa yritys on siirtynyt yhdestä Onyx One -tulostimesta 16 tulostimeen, jotka kaikki on myynyt ja asentanut PLM Groupin henkilöstömme Tanskassa.

Tällaisen kapasiteetin ansiosta FarmDroid kokee paljon enemmän joustavuutta ja saavutettavuutta – he voivat siirtyä nopeasti 3D-mallista valmiiseen osaan.

”Meillä 3D-tulostettuja osia voidaan käyttää prototyyppien ja testityökalujen lisäksi myös tuotanto-osina”, René Jannick Jørgensen sanoo. ”Olemme päässeet pitkälle verrattuna siihen, että olisimme käyttäneet vain perinteisiä valmistustekniikoita.”

FarmDroid käyttää Markforged-tulostimia eri tarpeisiin, kuten prototyyppien luomiseen. Matka ideasta fyysiseen prototyyppiin ei ole koskaan ollut lyhyempi. Prototyyppien luomisesta voidaan siirtyä myös piensarjatuotantoon erittäin lyhyellä toimitusajalla – aika voi lyhentyä viikoista tai jopa kuukausista päiviin.

Kun he ovat päättäneet tietyn osan suunnittelusta, he voivat 3D-tulostaa siitä toimivia prototyyppejä, joita he voivat arvioida ennen kuin he tilaavat ruiskupuristus muotit, joita käytetään suursarjatuotannossa. Prototyyppien tulostus auttaa yritystä varmistamaan, ettei virheitä tehdä ennen näiden kalliiden työkalujen tilaamista.

Lopuksi yritys pystyy hyödyntämään myös paljon kaivattua sisäistä tuotantokapasiteettia loppukäyttöön tarkoitettuja osia varten. Tämä on paljon kustannustehokkaampaa kuin perinteinen valmistus, erityisesti FarmDroid FD20:n kaltaisen skaalautuvan ratkaisun osalta.