Narsakka Oy

Suomalainen koruvalmistaja Narsakka siirtyi työvoimapainotteisesta tuotantoprosessista digitaaliseen 3D Systemsin MJP 2500 W -3D-tulostimen avulla 3D-tulostuksen avulla yritys lyhensi kipsivalussa käytettävien vahamallien sekä muottien läpimenoaikoja merkittävästi Narsakan tuotannon onnistumisprosentti on vahaosien 3D-tulostamisella nyt 100 prosenttia

Haaste

Suomalainen koruvalmistaja ja kultaseppä Narsakka on pitkän historiansa aikana tuottanut koruja hyvin laaja-alaisesti, mutta viimeisten 25 vuoden aikana yritys on erikoistunut timanttisormuksiin, joita käytetään usein vihkisormuksina. Aikaavievät valmistusprosessit ja muutokset asiakaskäyttäytymisessä ovat tuoneet Narsakalle haasteita, ja 3D-tulostuksen käyttöönotto toi ratkaisut heidän ongelmiinsa.

Ratkaisu

Narsakka on perinteinen kultaseppäyritys, joka on perustettu neljä sukupolvea sitten. Nykyinen omistaja ja toimitusjohtaja Thomas Narsakka edustaa kolmatta sukupolvea, ja hänen poikansa Elias edustaa neljättä sukupolvea. Elias opiskelee parhaillaan suunnittelijaksi.

Perinteisesti koruteollisuus nojaa suuresti käsityöhön. Useat koruvalmistajat ja kultasepät käyttävät korujen valmistukseen kipsivalua. Kyseinen metodi sisältää monta aikaa vievää ja manuaalista prosessia ennen kuin lopullinen koru on valmis. Ensin tarvitaan täydellinen, käsin työstetty master-malli, josta tehdään kumimuotti. Kumimuotilla tehdään sarja vahamalleja, riippuen tuotantovolyymista. Vahamalleja  käytetään tämän jälkeen kipsimuottien luomiseen, mikä on viimeinen vaihe ennen varsinaisen korun valmistusta. Tämän jälkeen kipsimuotin sisällä olevat vahamallit sulatetaan ja metalli kaadetaan muottiin. On sanomattakin selvää, että tällaisessa työnkierrossa virhemarginaali on hyvin suuri.

Toinen Narsakan suuri haaste on asiakaskäyttäytyminen. Verkkokaupat ovat pullollaan erilaisia vaihtoehtoja, joten kaikkia ei miellytä sama koru.

”Tuotimme ennen suuria eriä jokaista tuotetta, ja meillä oli vähemmän malleja,” kertoo Thomas Narsakka. ”Nykyisin asiakkaat haluavat enemmän erikoisia koruja ja heillä on yksilöllisempi maku.”

Tämä kulutuksessa tapahtunut muutos on johtanut siihen, että monet Narsakan asiakkaina toimivat jälleenmyyjät pitävät vain muutamaa kokoa sormuksia ja muita tuotteita varastossa. Mikäli asiakas tarvitsee eri koon, tällöin tuote valmistetaan tilauksesta.

Ratkaisu Narsakan haasteisiin oli käytännössä jo heidän silmiensä edessä. Koska he olivat hyödyntäneet 3D-suunnitteluohjelmistoa jo yli 20 vuotta, heillä oli jo käsitys 3D-ympäristöstä. Kolme vuotta sitten yritys alkoi hyödyntää 3D-tulostusta – he ostivat palveluna prototyyppejä. Tämä puolestaan johti ajatukseen, että teknologia voisi auttaa heitä myös muissa liiketoiminnalle kriittisissä tarpeissa.

”Ymmärsimme, että markkinoilla olevat 3D-tulostimet pystyivät vastaamaan vaatimuksiimme tulostuskokoon, -nopeuteen ja laatuun nähden,” kertoo Thomas Narsakka. ”Koska meillä oli jo kokemusta 3D-tulostuksesta, se oli meille ilmeinen valinta myös sen jälkeen kun näimme, että tulostamalla saisimme tuotettua satoja vahaosia muutamassa tunnissa.”

3D Systemsin ProJet MJP 2500 W -tulostinta käyttämällä Narsakka pystyy nyt lyhentämään läpimenoaikojaan viikoista päiviin. Vahaosien 3D-tulostus vähentää master-mallin ja kumimuotin luomiseen käytettävän ajan jo valmiiksi hyvin paljon manuaalista työtä sisältävästä tuotantoprosessista. Yritys pystyy nyt tuottamaan 60-100 vahaosaa vain neljässä tunnissa. Täten 3D-tulostin on täydellinen työkalu Narsakan erikoistuneeseen korutuotantoon.

“Saamme 3D-tulostamalla 100 prosentin onnistumisen vahamateriaalin laadun takia – jokainen osa tulee virheettömänä ulos,” kertoo Thomas Narsakka.

3D-tulostukseen investointi on ollut Narsakalle mullistava kokemus. Se on myös avannut uusia liiketoimintamahdollisuuksia, joista useat olivat vielä muutama vuosi sitten täysin tavoittelemattomissa.

“Meidän on helpompi laskea läpimenoaikaa ja tuotantokustannuksia. 3D-tulostus antaa koko liiketoiminnastamme meille paremman kontrollin,” päättää Thomas Narsakka.

→ Lue lisää tuotteesta 3D Systems ProJet MJP 2500
→ Tilaa 3D-tulostuksen uutiskirje
→ Katso webinaari: The fundamentals of 3D printing

Narsakka Oy

“Meidän on helpompi laskea läpimenoaikaa ja tuotantokustannuksia. 3D-tulostus antaa koko liiketoiminnastamme meille paremman kontrollin.”

Thomas Narsakka