Rimbøl Teknik A/S

3D-tulostus tuo 2/3 säästöä uuden koneen kehitystä koskevissa kustannuksissa Aikaavievä manuaalinen valmistus on poistunut, sillä salamannopean 3D-tulostuksen avulla saadaan tarkkojen prototyyppien lisäksi valmiita osia Enemmän fokusta innovaatiolle Parempi ja tehokkaampi kommunikointi alihankkijoiden kanssa uusista koneen osista

Haaste

Rimbøl Teknik Feeding Equipment A / S sijaitsee Tanskan Grindstedissä ja työllistää 10 henkilöä. Yritys on 40 vuoden ajan suunnitellut ja rakentanut erilaisissa teollisuuksissa käytettäviä syöttölaitteita, joita käytetään esimerkiksi ruoka- ja lääketeollisuudessa. Yritys halusi hyödyntää 3D-tulostusta säästääkseen suunnittelu- ja kehitystyöhön kuluvassa ajassa ja kustannuksissa. Lisäksi suunnitelmissa oli vapauttaa enemmän aikaa uusien, innovatiivisten ratkaisujen luomiselle.

Ratkaisu

Suunnitteluosastolle hankitun 3D-tulostimen myötä on Rimbøl Teknik säästänyt merkittävästi –  konekomponenttien prototyyppien kehitys- ja valmistuskustannukset ovat enää kolmasosan edelliseen verrattuna.

3D-tulostimen osto on tuonut Rimbøl Teknikin suunnitteluosastolle huomattavia säästöjä sekä ajassa että kustannuksissa. Samalla yrityksen innovaatiokyky on vahvistunut. Kun 3D-tulostetut kappaleet testataan jo kehitystyön alussa, voidaan alihankkijoille lähettää täsmällisiä tilauksia. Ennen 3D-tulostimen hankintaa uudet koneen osat tuotettiin manuaalisesti tai joissain tapauksissa tilattiin alihankkijoilta. Tämä prosessi oli sekä hankalaa että aikaavievää. ”3D-tulostin säästää aikaa. Meidän ei enää tarvitse odottaa, että alihankkija toimittaa koneen osat, jotta voisimme testata niitä. Voimme tulostaa osat yön aikana ja testata niitä seuraavana aamuna,” kertoo Rimbøl Teknikin insinööri Henrik Mundbjerg. Hän lisää: ”Säästämme noin kaksi kolmasosaa entisistä kustannuksista ja joskus voimme jopa käyttää tulostettuja osia suoraan lopullisissa koneissa.”

Ainutlaatuisia syöttöjärjestelmiä

Rimbøl Teknik käyttää SOLIDWORKS 3D CAD -ohjelmistoa syöttöjärjestelmien suunnittelussa. 3D-tulostimen hankinnan jälkeen yrityksen suunnittelutyö on muuttunut täysin, sillä uusia muotoiluja voidaan testata heti. Yritys voi sekä suunnitella että valmistaa tuotteensa entistä nopeammin: ”Meillä on ainutlaatuinen yhdistelmä – kehitysprojekteihin käytetään paljon vähemmän aikaa ja innovaatiota voidaan priorisoida enemmän. Voimme toimittaa koneen osia, joita muut yritykset eivät voi tehdä,” kertoo Henrik Mundbjerg.

PLM Groupilta sekä 3D-tulostin että ohjelmisto

Tutkittuaan useita eri 3D-tulostimia, Rimbøl Teknik valitsi Markforgedin Mark 2 -tulostimen samalta toimittajalta, jolta on hankittu myös SOLIDWORKS 3D CAD. Henrik Mundbjerg selittää: ”Kun päätimme ostaa 3D-tulostimen, PLM Groupin konsultit vierailivat meillä. He olivat hyvin ammattimaisia, joten päätimme hankkia heiltä jo käytössä olevan ohjelmiston lisäksi myös 3D-tulostimen.”

Lentävä lähtö

Tulostin ajettiin ylös yhden päivän aikana, ja jo samana päivänä sitä voitiin käyttää varsinaisessa suunnittelutyössä. Tulostin asennettiin aamulla, ja päivän aikana pidetty koulutustilaisuus varmisti, että suunnitteluosasto tiesi, kuinka hyödyntää laitetta parhaalla mahdollisella lopputuloksella. Samana iltana saatiin tulostettua ensimmäiset osat. ”PLM Group on auttanut meitä rakentamaan työnkiertoja SOLIDWORKSista 3D-tulostimeen. Meille sopii erittäin hyvin, että samalta toimittajalta tulee koko ratkaisu,” selittää Henrik Mundbjerg.

Rimbøl Teknik A/S

"3D-tulostin säästää aikaa. Meidän ei enää tarvitse odottaa, että alihankkija toimittaa koneen osat, jotta voisimme testata niitä. Voimme tulostaa osat yön aikana ja testata niitä seuraavana aamuna. Säästämme noin kaksi kolmasosaa entisistä kustannuksista ja joskus voimme jopa käyttää tulostettuja osia suoraan lopullisissa koneissa.”

Henrik Mundbjerg